Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Bandırma Belediye Başkanı Mirza: Bizim denetimimiz dışında bölgeye kurulacak organize metal sanayiye karşıyız”

Bandırma Belediye Başkanı Mirza:  Bizim denetimimiz dışında bölgeye kurulacak organize metal sanayiye karşıyız”

Bizim denetimimiz dışında bölgeye kurulacak organize metal sanayiye karşıyız”

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz perşembe günü, kendisinin Antalya’da, Marmara Belediyeler Birliği’nin toplantısında bulunduğu gün Bandırma’ya gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur’un düzenlediği basın toplantısı ve Bandırma Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin toplantısında yaptığı açıklamaları değerlendiren Mirza, “Öyle anlaşılıyor ki sayın Uğur, konuları tam olarak bilmiyor ve gerçekçi şekilde değerlendiremiyor” dedi.
METALURJİYE ÖZEL OSB OLMAZ
Mirza, basın toplantısında Uğur’un, bölgemize metal sanayi bölgesinin kurulacağı şeklindeki sözlerini şöyle değerlendirdi:
“Biz, Bandırma Belediyesi olarak bölgemize kurulacak metajurji sanayi bölgesini doğru bulmuyoruz. Bu nedenle de konuya ilişkin olumsuz rapor verdik, ancak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise olumlu görüş bildirdi. Bizim olumsuz görüş bildirmemizin nedeni şudur. Bandırma’nın, kendisine özgü bir organize sanayi bölgesi vardır. Bu bölgenin ruhsatları, denetimi ve planlama yetkisi tamamiyle belediyemizin kontrolündedir. Bölgenin planlarının yapılması da 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı doğrultusunda bize aittir. Bağımsız olarak oluşturulmasına çalışılan metal sanayi kurulduğu takdirde her çeşit yetki onlara ait olacaktır. Hatta kamulaştırma yetkisine de kavuşacağından, bölgedeki köylülerin arazilerini de ucuza alabilecektir. Bu nedenle belediyemizin denetiminden uzak, bağımsız bir metalürji sanayi bölgesine karşıyız.”
SU FATURALARI KONUSU
Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’un, Bandırma’daki su faturaları konusundaki açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığına değinen Mirza, şunları söyledi:
“Sayın Başkan, bu konuda da yanlış bilgiler veriyor. 30 Eylül’e dek su faturaları konusundaki tüm işlemleri biz yürüttük, endeksleri okuttuk, aboneleri hazırladık. BASKİ Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, 1 Ocak 2015 tarihine dek su ve kanal işlerinin bizde kalmasını istedik, ancak kabul etmediler. Hatta su-kanalizasyon işleri de dahil olmak üzere otopark, ulaşım hizmetleri ve tır parkında görev yapan 120 işçinin görevine son verdiler. Ancak daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin, su faturaları konusunda yaptığı hiçbir çalışma yok.”
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETİ YOK
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, bugüne dek Bandırma’ya en küçük bir hizmetinin dokunmadığını vurgulayan Mirza, “Eğer o gün Bandırma’da olsaydım, sayın Uğur’a şu soruları yöneltirdim” derken, şöyle konuştu:
“Öncelikle bizim üç önemli projemizi sorardım. Projesi hazırlanıp, ihale aşamasına gelen, ancak daha sonra Büyükşehir’in yetkisine geçen katı atık projemiz, yani çöp fabrikamız ne oldu? Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak hazırlayacağımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sözleşmesini imzaladığımız pis su arıtma projesi nerede? Bandırma’ya, Gönen Barajı gövdesinden getirmek istediğimiz su ne durumda? Bizim çok önem verdiğimiz bu üç projeye, Büyükşehir’in 5 yıllık stratejik planlarında neden yer vermediniz?”
GELİRLERİMİZ YARI YARIYA DÜŞTÜ
Uğur’un, Bandırma Belediyesi’nin, Gönen’den gelen su konusunda Hazine’ye olan borcunu üstlendiğinin doğru olduğuna işaret eden Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, şu değerlendirmede bulundu:
“Hazine’ye bu borcumuz, Halil Ünlü’nün başkanlık döneminde yeniden yapılandırılmasına karşın hiçbir belediye başkanı döneminde ödenmedi. Ancak, ‘Beni seçin, Hazine’ye olan borcu sildireyim’ diyen Cemal Öztaylan da, başkan olunca bırakın bu borcu sildirmeyi, O da ödemedi. Evet, şimdi bu borcu Büyükşehir Belediyesi üstlendi ama şunu da unutmamak gerekir ki, su borcumuzun yanı sıra suyla ilgili alacaklarımız da Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Örneğin, su arıtım ünitemiz, arazisiyle birlikte Büyükşehir’in oldu. İller Bankası’ndan belediyemize gelen paramızın % 10’u, BASKİ’ye kesiliyor. Ayrıca, İller Bankası bütçesinden gelen genel payımızın % 30’u da Büyükşehir’e gidiyor. Su abonelerinden topladığımız 1,5 milyon dolayında tahsilatımızı artık Büyükşehir Belediyesi alacak. Ayrıca, birçok araç-kepçemiz de Büyükşehir’e gitti. Yaklaşık 500 milyon değerinde arazimiz artık Büyükşehir Belediyesi’nin elinde. Hal gelirlerimiz de Büyükşehir’de. Elimizde, hiç geliri olmayan mezarlık dışında bir şey kalmadı. Eski yıllara göre İller Bankası’ndan gelen paramız yarı yarıya azaldı. Belediyemize, İller Bankası’ndan mart ayında gelen para 2 milyon, Ekim’de ise 1 milyon 850 bin liradır. Eski yıllara göre 6 aylık sürede kaybımız 12 milyon TL’yi buluyor. Bu nedenle sayın Uğur’un, Gönen’den gelen su konusunda Hazine’ye ödedikleri paradan söz etmesinin fazla bir anlamı bulunmuyor.”
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLANTILARI
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin toplantılarında gündem maddelerinin tartışılmadan, AKP’nin oylarıyla geçtiğine dikkati çeken Mirza, “Biz, Bandırma’daki meclis toplantıları öncesinde tüm parti grupların, gündem maddeleriyle ilgili olarak gönderdiğimiz dosyalarla bilgilendiriyoruz. Böylece de toplantıya hazırlıklı gelmelerini sağlıyoruz. Büyükşehir’de ise böyle bir uygulama yok. Konular, tartışılmadan oylanıyor. Hatta AKP’liler bile konuları bilmeden oy kullanıyorlar” diye konuştu.
ANTALYA’DAKİ TOPLANTI
Antalya’da katıldığı, başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı Marmara Belediyeler Birliği’nin ikinci genel kurulu hakkında da bilgi veren Dursun Mirza, şunları söyledi:
“Bu genel kurulda belediyelerin stratejik planları ve sorunları görüşüldü. Toplantıda ben de bir konuşma yaparak, Büyükşehir belediyelerinin, ilçe belediyeleriyle arasında yaşadığı sorunları dile getirdim. Bu arada Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Mustafa Erdik de konuşarak, yaşanması olası Marmara depremiyle ilgili düşüncelerini açıkladı. Erdik, Marmara depreminin en çok İstanbul ve Tekirdağ’ı etkilerken, İstanbul’da tsunamiye neden olabileceğini, depremin Bandırma’ya etkisinin ise daha az olacağını vurguladı. “
3 BİN BAYRAK DAĞITACAĞIZ
Önümüzdeki Cumhuriyet Bayramı’nın coşkuyla kutlanması amacıyla her çeşit çalışmayı yerine getirdiklerini belirten Mirza, “Tabii ki, son günlerde verdiğimiz şehitle hepimizin yüreğini yakıyor. Bu nedenle bayram programımızda eğlencenin dışında diğer etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. Cadde ve sokaklarımıza astığımız bayraklarımızın dışında vatandaşlarımıza, üzerinde Atatürk resminin de bulunduğu 3 bin bayrak dağıtacağız” dedi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı